Klassieke schepen weer van start

Klassieke Schepen klaar voor de start!
Kennis en Vakmanschap op 16e Beurs Klassieke Schepen
 Beursvader Thedo Fruithof maakt lange dagen om met een handvol vrijwilligers alle voorbereidingen voor de 16e Beurs Klassieke Schepen af te ronden. En het is gelukt.
Op de Gependam van Enkhuizen staat de reusachtige tent met plaats voor meer dan 160 standhouders en in het water meer dan 75 schepen. De Enkhuizer Almanak voorspelt prachtig beursweer. Komende vrijdag opent het evenement om 10 uur de deuren.

De officiële opening is om 11 uur bij de Leugenbank. Oluf van Oosterom voorzitter van de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen (FONV) en tevens voorzitter van het Nederlands Platform voor Waterrecreatie (NPVW) spreekt de openingswoorden.  Van Oosterom heeft zijn sporen verdiend als bestuurslid van de van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. Hij is voor de FONV actief geweest onder meer als voorzitter van het Varend Erfgoed bij Sail Amsterdam 2010.

De BBZ maakt zich meteen bij het begin van de beurs sterk voor het authentieke havengezicht. Een betere locatie voor een symposium over “het belang van de oude haven” zo in het centrum van de haven van Enkhuizen is er niet.  Aan boord veerboot Friesland praten vertegenwoordigers van de belangenvereniging met beheerders en beleidsmakers van havensteden. Een levendige haven is immers een verrijking voor de stad.
Veel steden profileren zich als havenstad en maken gebruik van het havengezicht. Een haven met een diversiteit aan schepen zorgt voor een uniek beeld en voor een toeristische meerwaarde.

Tijdens de opening van de Beurs is ook de prijsuitreiking van de Spiegel der Zeilvaart – Klassieke Schepen wisselprijs. Het inmiddels prestigieuze houten snijwerk gaat dit jaar naar de schrijver Ron de Vos.
Ron de Vos is al meer dan twaalf jaar dag in dag uit bezig met het vastleggen van de negentiende-eeuwse zeilvaart. Hij bestudeerde deze periode heel intensief en legde alle gegevens over deze belangrijke periode vast in drie stevige boekwerken. In 2004 verscheen Nederlandse clippers, in 2009 gevolgd door Nederlandse schoeners en brikken. Tijdens de opening van deze 16e editie van de Beurs Klassieke Schepen zal hij zijn derde grote standaardwerk Nederlandse fregatschepen en barken ten doop houden.

Zoals ieder jaar is er tijdens de drie dagen van de beurs een uitgebreid randprogramma. Uiteraard staat de meest actuele versie hiervan op www.klassieke-schepen.nl/programma. Het gaat om lezingen, zoals op zaterdag 3 november aan boord van de koftjalk Tromp door Hendrik Hachmer, verbonden aan het Veenkoloniaal museum te Veendam. Hij schreef een boek over “Koftjalken, het leven aan boord en in Riga”. Er zijn gesprekken bij de leugenbank bijvoorbeeld over de unieke wereldomzeiling langs drie Kapen door de Oosterschelde (1918), de Europa (1911) en de Tecla (1915). Er zijn borrels zoals die van de Semaine du Golfe. Dit evenement probeert schippers met Bretonse wijnen en oesters te verleiden om naar de
Golfe du Morbihan te komen. In 2013 staat de maritieme cultuur van Nederland, Vlaanderen en de Noord-Franse kust centraal.  Het zijn drie voorbeelden uit een lange lijst van bijzondere en interessante gebeurtenissen tijdens de beurs. Nogmaals: kijk op de website!

Met de wind in de rug is het nog maar een paar dagen. Komend weekend bent u van harte welkom op de Beurs Klassieke Schepen in Enkhuizen. De Gependam is comfortabel bereikbaar met de trein. Je loopt vanaf het perron zo in de armen van de beurs. Kom je met auto? Prima! Vanaf de parkeerplaats vaar je per veerboot tot het expositieterrein. Toegang volwassenen € 10, jeugd van 4 -17 jaar € 6 en tot 4 jaar gratis.