Oude glorie in Urk

Wie wil zien hoe reddingboten er vroeger uitzagen of tegenwoordig nog rondvaren als pleziervaartuig, kan vanaf 31 mei zeven oude reddingboten bezichtigen die een rondje IJsselmeer varen. Vrijdag 7 juni aanstaande ligt het vlootje op Urk.Van 31 mei t/m 8 juni 2013, varen zeven voormalige reddingboten een promotietocht langs diverse IJsselmeerhavens om geld en donateurs te werven voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De deelnemende schepen zijn de reddingboot Prins Hendrik (1951) die dienst deed in Den Helder; de Arthur (1940) die in de oorlog haar reddingwerk begon in Scheveningen en de Knokkels (1975), die 30 jaar lang de reddingboot van Hindeloopen was. Verder de voormalige Engelse reddingboot Highlander, de President Steijn uit 1939 die in Egmond aan Zee was gestationeerd en tenslotte de voormalige reddingboot van Enkhuizen, de K.F. Sluys (1948), die de afgelopen jaren volledig is gerestaureerd.

Programma:

Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni (ochtend) in Medemblik

Zaterdag 1 juni (avond) en zondag 2 juni in Enkhuizen

Maandag 3 juni (middag/avond) in Lelystad

Dinsdag 4 juni (avond) in Huizen

Woensdag 5 juni (avond) en donderdag 6 juni in Elburg

Vrijdag 7 juni (avond) op Urk.

In de havens zijn de reddingboten voor het publiek te bezichtigen en de bemanning vertelt graag over de reddingen die deze schepen in het verleden hebben verricht en over het hedendaagse reddingswezen. De eigenaren van de schepen zijn allemaal lid van de nautische vereniging Oude Reddingsglorie, die zich inzet voor het behoud van het varend erfgoed van de KNRM. Inmiddels zijn totaal zesenveertig reddingboten aangesloten bij deze vereniging (www.oudereddingsglorie.nl).