Lemmer

Lemmer is een sfeervol oud vissersdorp met een kleine dorpskern die tijdens zomerse gezelligheid extra druk voor het verkeer kan zijn. Lemmer ligt in de gemeente Lemsterland, provincie Friesland. Het is een van Frieslands bekendste watersportplaatsen. Het dorp Lemmer heeft ongeveer 10.000 inwoners en ligt tussen Emmeloord en Sneek.


Adres haven Lemmer

Vuurtorenweg, 8531 Lemmer

Klik hier voor een routebeschrijving op maat via google maps.

Parkeren

In het centrum van Lemmer en aan de haven is een blauwe zone waar je met een parkeerschijf kunt laden en lossen. Voor een weekendje weg zijn er verschillende mogelijkheden om de auto te parkeren.

Beveiligd parkeren: U kunt aan de Binnenhaven u auto beveiligd parkeren (zie A op plattegrond).
Voor meer informatie kunt u terecht bij: A. Sterk Trading BV, Binnenhaven 1a, 8531 DS Lemmer, tel: +31(0)514-569256 of fax: +31(0)514-569 55.

Gratis parkeren: Op de IJsbaan, de parkeerplaats tegenover het strand, Plattedijk, 8531 PB (zie B op plattegrond). U voorkomt vertraging als u gebruik maakt van de aangegeven parkeerplaatsen en routebeschrijvingen.

Openbaar vervoer

Lemmer is niet direct per trein bereikbaar. De nabijgelegen stations zijn Heerenveen (ca. 18 km ten noorden) en Kampen (ca. 30 km ten zuiden). Om het halve uur komen en gaan de treinen in beide richtingen. De lijndiensten van de bussen naar Lemmer sluiten erop aan en vertrekken vanaf het centraal station. Via Taxibedrijf Witteveen kunt u ook kleine personenbusjes of een taxi bestellen, tel. +31 (0)514 56 12 33.

 • Lijn 42 (route via Bant): Sneek o Jutrijp o Hommerts o Woudsend o Tjerkgaast o Spannenburg o Follega o Eesterga o Lemmer o Rutten o Bant o Emmeloord vv.
 • Lijn 42 (route via Creil en Espel): Sneek o Jutrijp o Hommerts o Woudsend o Tjerkgaast o Spannenburg o Follega o Eesterga o Lemmer o Rutten o Creil o Espel o Emmeloord vv.
 • Lijn 47: Sneek – Jutrijp – Hommerts – Woudsend – Ypecolsga – Harich – Balk – Sondel – Lemmer. v.v.
 • Lijn 48: Heerenveen o Rottum o Sintjohannesga o Rotsterhaule o Rohel o Vierhuis o Delfstrahuizen o Echtenerbrug o Echten o Oosterzee o Lemmer vv.
 • Lijn 315: Groningen – Lelystad v.v.
 • Lijn 325: Groningen – Emmeloord v.v.

Bezienswaardigheden en bouwwerken

Het Ir. D.F. Woudagemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal staat bij Tacozijl (nabij Lemmer) en wordt gebruikt om het waterpeil in Friesland te verlagen als het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren onvoldoende capaciteit kan leveren.
Het gemaal is genoemd naar ir. D.F. Wouda, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland, die het samen met ir. Dijxhoorn ontwierp. Het is een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. De vier tandem-compound stoommachines en de acht centrifugaalpompen werden gebouwd door de N.V. Machinefabriek Jaffa te Utrecht.

Het gemaal werd op 7 oktober 1920 geopend door Koningin Wilhelmina. In 1955 werden de zes kolengestookte stoomketels vervangen door vier nieuwe ketels van Werkspoor, die in 1967 op oliestook werden omgebouwd. Tot 1966 werd het gemaal gebruikt om het boezempeil van Friesland (het FZP) te verlagen. In dat jaar werd het J.L. Hooglandgemaal opgeleverd, en sindsdien wordt het Ir. D.F. Woudagemaal nog slechts enkele dagen per jaar ingezet, de meest recente gelegenheid was tijdens de stormen van 11 januari tot 23 januari 2007.

Sinds 1998 staat het gemaal op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

De Lemstersluis

De Lemstersluis is een schutsluis in Lemmer uit 1888.
De sluis was ten tijde van de bouw een zeesluis (Zuiderzee), maar na de bouw van de Afsluitdijk (1932) niet meer. Het belang voor de scheepvaart nam verder af door het nieuwe, westelijker gelegen, Prinses Margrietkanaal met de Prinses Margrietsluis (1951). In Lemmer bevindt zich oostelijker ook de Riensluis.
Op de sluishoofden staan twee kleine gebouwen. Een sluisknechtswoning, en een Rijksgetijmeter waarin het peil van het IJsselmeer nog wordt gemeten. Op deze gebouwtjes is ook tegeltjeswijsheid aangebracht, zoals:

 • Niet veel te zeggen, Maar houden en beleggen.
 • Kokmeeuwen aan land, Onweer voor de hand.
 • Een die zijn zeil te hooge stelt,Woordt ligtlijk van den wind geveld.
 • ’t Getij gaat zijnen keer, ’t En wacht naar Prins noch Heer.

Naast de sluis staat een sluiswachterwoning en enkele dienstwoningen in dezelfde stijl.

De Riensluis

De Riensluis is een spuisluis in Lemmer uit 1957.
De sluis in de Lemsterrijn verving een oudere sluis, waarvan een plaquette in de nieuwe sluis werd aangebracht. De andere sluis in Lemmer is de Lemstersluis.

De vuurtoren

De Vuurtoren van Lemmer is de vuurtoren die bij de haven van Lemmer aan de Vuurtorenweg staat. De originele vuurtoren werd in 1910 gebouwd en in 1968 gesloopt.
In 1994 wordt er voor de TV-serie ‘De Vuurtoren’ van regisseur Pieter Verhoeff een replica van de vuurtoren gebouwd. De toren is geen dicht bouwwerk, maar een open staalconstructie

St. Wilibrorderskerk

De Sint-Willibrorduskerk is de rooms-katholieke Parochiekerk H. Willibrordus in Lemmer.
De kerk is een neogotische pseudo-basiliek met vier travee├źn uit 1901 die een oudere kerk verving. Het bouwwerk werd ontworpen door de architect Nicolaas Molenaar sr., een leerling van Pierre Cuypers. De gebrandschilderde ramen zijn o.a. gemaakt door Joep Nicolas.

Cultuur

 • Oudheidskamer Lemster-Fiifgea
 • Indian Motor Museum
 • Duikmuseum Lemmer

Weekmarkt

Iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 18.00 uur vindt de markt in Lemmer plaats. Op de Kortestreek en de Gedempte Gracht bieden zo’n 20 marktkooplieden hun waren aan. Daarbij moet u denken aan kleding, kaas, kip, vis en noten, maar ook aan thee, hobbymaterialen en benodigdheden voor dieren. Wij streven naar een gevarieerd en veelzijdig aanbod van artikelen.

Evenementen

Naast de vele bezienswaardigheden heeft Lemsterland ook een groot aantal evenementen. Vooral in de zomermaanden bruist het van de activiteiten, zoals het Sk├╗tsjesilen en de Lemsterweek. Een overzicht van alle evenementen kunt u vinden op de website van Stichting Promotie Lemsterland.

Stichting Promotie Lemsterland

Het voormalig VVV-kantoor aan de Nieuwburen 1 te Lemmer blijft een toeristische informatievoorziening. De promotionele activiteiten van de VVV zijn overgenomen door Stichting Promotie Lemsterland. Deze nieuwe stichting is ontstaan door een samenwerking tussen Ondernemers Vereniging Lemsterland (OVL), Vereniging voor Bedrijven Lemsterland (VvBL) en de gemeente Lemsterland. De voormalig voorzitter van VVV-Friese Kust, de heer H. Dolle en de medewerkers van het voormalige VVV-kantoor voorzien ook in de nieuwe opzet onze gasten van toeristische en recreatieve informatie.

Toeristisch Informatiepunt Lemsterland

Nieuwburen 1
8531 EE Lemmer
Tel.: (0514) 534 550
e-mail.: lemmertourist@live.nl
www.touristinfolemmer.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur

Supermarkt met leveringsservice

Spar, Lijnbaan 2, 8531 JR Lemmer,
tel: +31(0)514-563311,
fax: +31(0)514-563980.
E-mail: sparlemmer@home.nl