Vliegende Hollander

 

De mahoniehouten betimmering roept de sfeer op van verre landen en vervlogen tijden. De gezellig ingerichte salon met bar en piano, draagt bij aan een aangename sfeer aan boord. Moderne hutten en luxe sanitaire voorzieningen zorgen voor een comfortabele zeilvakantie. Of het nu gaat om een meerdaagse zeiltocht of gewoon een dagje zeilen op het water. Stap aan boord van de ‘Vliegende Hollander’.

Hoe gaat dat zeilen?

Met het commando “Trossen los!” begint de vaardag.
De trossen worden losgegooid en het ruime sop wordt gekozen.
Onder begeleiding van de matroos en schipper trekt u de zeilen de lucht in en maakt de touwen vast met de door de matroos voorgedane knopen.  De schipper legt het schip op koers: de zeiltocht is begonnen! Na de inspanning van het zeilen zetten is het aan boord relaxen en genieten. Sommige passagiers kleuren bij in de zon, anderen helpen de schipper mee met het sturen en navigeren, en enkelen besluiten tot het leggen van een kaartje in het dagverblijf. Alles mag, niets hoeft.

Op de Vliegende Hollander is het veilig varen. Door de verhoogde verschansing is het een kindvriendelijk schip. Het schip voldoet aan alle keuringseisen van Register Holland om de belangrijkste lading te vervoeren: namelijk U.

Geschiedenis

Van vrachtvaarder tot zeilend passagiersschip

Oorspronkelijk gebouwd in 1892 als de zeilende vrachtvaarder (Martha) heeft de “Vliegende Hollander” al een hele geschiedenis achter zich. Tot het begin van deze eeuw waren het de zeilschepen die goederen over het water vervoerden.
Met de komst van de motor verdwenen vele klippers van het water. Omdat het een voor die tijd groot schip was, werd er een motor ingebouwd.

Tot 1995 heeft zij als vrachtvaarder de rivieren bevaren. In 1996 ontdekken Klaas en Xandra deze prachtige klipper in de haven van Amsterdam. De droom om samen een schip op te bouwen werd hiermee werkelijkheid.

In de winters van 1996 tot 1999 is het schip grondig gerestaureerd en omgedoopt tot de “Vliegende Hollander” waarna het in het jaar 2000 met een stoere schoenertuigage de zeilende passagiersvaart is begonnen.