Alles over

Het schip

Hoe gaat dat, zeilen?

De geschiedenis

De Vliegende Hollander

De mahoniehouten betimmering roept de sfeer op van verre landen en vervlogen tijden. De gezellig ingerichte salon met bar en piano, draagt bij aan een aangename sfeer aan boord. Moderne hutten en luxe sanitaire voorzieningen zorgen voor een comfortabele zeilvakantie. Of het nu gaat om een meerdaagse zeiltocht of gewoon een dagje zeilen op het water. Stap aan boord van de ‘Vliegende Hollander’.

Plattegrond onderdeks:

7 tweepersoonshutten – 5 vierpersoonshutten – 6 douches – 5 toiletten – bar met biertap – grote zit aan dek – hotelkeuken met vaatwasmaschine, professionele oven, grote koelkast, – barbecue – piano en diverse andere instrumenten – spelletjes – boordbibliotheek – radio/cd speler – tv – bijboot 

Plattegrond bovendeks:

Het achterdek is het hoogste deel van de schoener. Hier vandaan geeft uw schipper het commando “trossen los” voor het begin van de reis. Dit verhoogde achterdek geeft u een uniek uitzicht over het schip en haar omgeving. Op de banken rond het navigatie centrum van de Vliegende Hollander is zitruimte voor 20 personen. Onder het achterdek bevinden zich de bemanningsverblijven. 

De aangrenzende roef is de schipperswoning. De meeste electrische apparatuur wordt van hieruit bediend Aan de zijkant van de roef zit de ingang naar de eronder gelegen machine kamer. 

Het tussendek met de ruime zitkuip biedt een beschutte plaats voor 25 personen. 

De hoofdingang naar het dagverblijf komt er op uit. Het hijsen van het schoenerzeil en het beleggen van de lijnen op de nagelbank gebeurt vanuit het tussendek. 

Als alle zeilen staan kunt u languit genieten van de zon. Het riante voordek is een prachtige plek voor zonaanbidders. Vanaf het voordek worden de fok en de kluivers gehesen.”Wie durft er mee in het kluivernet” vraagt de matroos. 

In het vooronder (onder het voordek) ligt de 2e machinekamer. Hier bevinden zich de boegschroef en het aggregaat.

De Schipper

Ontmoet Frank, deze ervaren schipper van de Vliegende Hollander is tevens schipbeheerder en daardoor extreem betrokken bij het schip. Frank en de bemanning doen er alles aan om van uw verblijf op het water iets bijzonders te maken. De Vliegende Hollander is niet alleen gezellig, maar ook comfortabel en zeer representatief. 

Frank zeilt al vanaf kleins af aan en kan wel zeggen dat het varen in zijn bloed zit. “Een grote passie hoor je te delen” zegt hij, “wanneer je zelf van iets kan genieten is het geweldig om het te kunnen delen, om het te laten zien aan mensen die er nog geen ervaring mee hebben.” 

Het staat in ieder geval voor op dat een zeiltocht nog nooit is mislukt, “alleen soms werkt het weer niet mee” grapt Frank.

Hoe gaat dat zeilen?

Met het commando “Trossen los!” begint de vaardag.
De trossen worden losgegooid en het ruime sop wordt gekozen.
Onder begeleiding van de matroos en schipper trekt u de zeilen de lucht in en maakt de touwen vast met de door de matroos voorgedane knopen.  De schipper legt het schip op koers: de zeiltocht is begonnen! Na de inspanning van het zeilen zetten is het aan boord relaxen en genieten. Sommige passagiers kleuren bij in de zon, anderen helpen de schipper mee met het sturen en navigeren, en enkelen besluiten tot het leggen van een kaartje in het dagverblijf. Alles mag, niets hoeft.

Op de Vliegende Hollander is het veilig varen. Door de verhoogde verschansing is het een kindvriendelijk schip. Het schip voldoet aan alle keuringseisen van Register Holland om de belangrijkste lading te vervoeren: namelijk U.

Geschiedenis

Van vrachtvaarder tot zeilend passagiersschip

Oorspronkelijk gebouwd in 1892 als de zeilende vrachtvaarder (Martha) heeft de “Vliegende Hollander” al een hele geschiedenis achter zich. Tot het begin van deze eeuw waren het de zeilschepen die goederen over het water vervoerden.
Met de komst van de motor verdwenen vele klippers van het water. Omdat het een voor die tijd groot schip was, werd er een motor ingebouwd.

Tot 1995 heeft zij als vrachtvaarder de rivieren bevaren. In 1996 ontdekken Klaas en Xandra deze prachtige klipper in de haven van Amsterdam. De droom om samen een schip op te bouwen werd hiermee werkelijkheid.

In de winters van 1996 tot 1999 is het schip grondig gerestaureerd en omgedoopt tot de “Vliegende Hollander” waarna het in het jaar 2000 met een stoere schoenertuigage de zeilende passagiersvaart is begonnen.